15 Şubat 2010 Pazartesi

Bir Katliamin Anatomisi


Bu resme dikkatli bakalim; bu resim bize cok fazla sey anlatir, bu resim bakmayi bilirsek bizi anlar kilar, bu resim bizim gozumuzu alir, bilincimizi aydinlatir, zihnimizi yakar, vicdanimizi deler; ama once anlatir, anlatir ya; anlatmasi icin evvela sormamiz gerekir...Resme bakinca aklimiza gelen ilk soru nedir?

Evet...
Soruyu bulmak icin kucuk bir ipucu yardimci olsun hadi: Iki kucucuk ulkeden olusan kucuk bir adanin ulkelerinden birini tanitan bir yaziya eklenmis bir resmi bu; sinirin saginda kalan, bir kismi gorunen ulkecik Dominik Cumhuriyeti, solunda kalan ise...evet, Haiti'dir.
Simdi bulduk mu soruyu?
Sozu edilen adanin yuzolcumu iki tane Turkiye ili kadar diyelim, adanin toplam nufusu on milyonu biraz geckin diyelim, yani diyelim ki bu hicbiryerin ortasindaki adacik kucucuk ficicik bir yerdir ve hadi artik soralim su zikkimin kokunden ciglik gibi firlayan deli soruyu: Sinirin nasil olur da sag tarafi yemyesilken, tam sinirdan sola atladigimizda kahverengi aliyor gozlerimizi??? Boyle sacmalik mi olurmus? Adanin tumu nerdeyse tek paralel araliginda, dolayisiyla iklimi nuans icermeyen iki ulke var karsimizda; nasil olur da sag taraf yemyesil sol taraf kahverengi ve tamemen kahverengi olur? Ki bu bir ilkokul ikinci sinif atlasindan alinmamistir; en uydusal haritalarimizi acip bakalim ayni adaya, yine yesildir Dominik, yine kahverengidir Haiti; niye yesildir Dominik, niye kahverengidir Haiti!? Kaptan Kosto bunu da kesfedip acaba neye entegre ederdi ki inancini, zira bu bir mucize midir...ya da bu bir nedir?

Canim Haiti...
Bu gezegende Kolelige isyan edip bagimsizlik ilan etmis hem 'ilk' hem de simdiye dek 'tek' ulke...gercek efendim, cok fazla gercek!
Fransizlari, simdide amerikan evanjelist lideri, eski baskan adayinin rezilce bildirdigi gibi, zamaninda 'seytanla isbirligi' yapip(bu adama gore simdiki felaket de bunun sonucuymus!) hukumlerini surmekten alikoyan ve Avrupa uygarligini karsisina alan, dolayisiyla da kendi halinde yasayip, kendi uretip kendi yiyen, kendi ayaklarinin ustunde durmak icin tarihe birinci dunya savasi'ndan once girmesi gereken mucadelesi, soz konusu savasta, firsattan yararlanmalarin kurnaz harika ulkesi, firsatciligin buyuk topragi, evet evet, FIRSATLAR ulkesi tarafindan 31 yil boyunca, ortalikta herhangi bir sebep yokken isgal edilmis, varligina kast edilmis, cok da kolay edilmis, zira oldurmekle isi olmamis caliskan insani silaha yatirim yapmamis, kendisine yeten doga varken sanayiden nemalanmamis, uzakta kalmis ama her nasilsa firsatci firsatlar ulkesi tarafindan stratejik, dusmanin degerlendirebilecegi nokta olarak ilan edilip somurmenin en alcak hatlarinda o guzel yesilleri surulmus, surulmus; agaclari bastan sona kesilmis, kesilmis ve ne yapilmis; belli ki firsatlardan yararlanip yakin ileride cok zenginlere sahip olacak(1929 buhrani hikayedir o cok zenginler icin) o firsatlarin, ruyalarin ulkesine hizmet edecek, cok zenginlerinin zevklerini isten gucten uzakta, okyanus kenarinda tatmin edecek essiz GOLF sahalari icin tum yesili surulmus, tum agaci kesilmis; dolayisiyla, bundan sonra verimli topragina ekememis, ekemedigi icin bicememis, bicemedigi icin toplayamamis, toplayamadigi icin yiyememis, ac kalmis, susuz kalmis, kirilmis, mahvedilmis, talan edilmis, gozunun yasina bakilmadan KATLEDILMIS canim Haiti!

Tekrarimiz vurguyu, agidimiz isyani guclendirsin: niye mi cografya bilimini sasirtacak bir renk ayrimi yaratmis? Yillar oncesinde-yillar boyu; cok zenginlerin, okyanusun ortasindaki guzelim tropikal adadaki golf sahasi IHTIYACI'ni karsilamak ugruna kel edilmis, yanindaki kucuk ama kabul eden-yola gelen kardesi Dominik Cumhuriyeti'nden yasarken derisinin rengi, ayni anne-babaya ragmen ayrilmis; kahverengisiyle Dominik'in golgesi kilinmis zavalli Haiti!

Sonra gunu gelmis, icindeki zavalliliklardan bikmis buyuk firsatlar ulkesi tarafindan bir de up-yard'i Kanada'ya 'sen de bununla oyna, ben yenilerini aliciim' altyazisiyla verilmis; oyuna gelmis, ahi bitmemis, vaveylasi afet beklemeyen ama afetle duyulabilmis yalniz Haiti!

Iki yuz elli yillik zulmun ustune, elinde bir sey yokken dahi, yakinindaki Kuba'ya bir de densiz-itaatsiz-kuraldisi bir Venezuela eklenince bir de halki karsi karsiya getirilmis, neye darp edilecegi buyuk bir soru ken darbeye verilmis, kani bir daha dokulmus, cani alinmis, aslinda afete ne zaman gerek duymus ki; saf Haiti!

Devrilen baskaninin yerine oturmaya ikna edecek biri bile bulunamamis, bu yuzden binlerce kisiyi oldurerek uzaklastirilmis baskani mecburiyetten geri getirilmis nacar Haiti!

Birkac yillik ara bulamamis ki evlerine temel yapsin Haiti!

Kamistan yuvalarda yuzbinleri barindirmis Haiti!

Teknoloji sanati neyine olagelmis Haiti!

Bir depreme gercekte bir milyon insan-kurban vermis Haiti!

Firsatci ulkenin son uc baskaninin cok aciyiverdigi, biraraya gelip halklarindan yardim diledigi, kefil olunup IMF'den KREDI'ye yonlendirildigi, 'alay mi ediyorsunuz?' diyegelmis baskanina 'sizinki de laf mi ama' denilmis, zaten dikte edilip yaratilmis, eline gecmeden nasilsa harcanmis kabul edilmis borcunun meteligine af(!) verilmeden, en normal faizle yine kredi onerilmis; "yahu kime onerilmis, yahu nasil onerilmis, yahu her felaket mi firsata donusturulur, yahu bir gram mi vicdaniniz kalmamis" diye bagiran, "yardiminizi bir tarafiniza sokun kokusmus densiz zalim budalalar" diye bagiranlara , bu hallerinde, yuz kisilik ailesi de yitmis olsa, terorist diyegelip uzerlerine yardim adiyla asker yigilmaya karar verilmis; gumrugunden sinir tanimayan doktorlari, hayat kurtarmak isteyenleri durdurup bu askerleri once almak zorunda birakilmis agla Haiti! Agla Haiti!

On bes bin asker ile korunmaya(bir seylerden ama neyden korunmaya) ugrasilirken enkazlar tazeyken, kubali doktorlarin ve sinirsiz meslektaslarinin eski botlarla, kacak yolla girip insanlara deva vermeye calistiklari, baskalarinin "Yola gelsin artik seytanin isbirlikcileri" diyenlere politik unvanlar yakistirdiklari, kinayamadiklari(zira cok yasli, deneyimli ve yirtseverdir hasmetmeab)' evet, evet onlarin karsisinda sapina kadar dinsiz ama hepsinden daha IYI Haiti!

Son isgalcilerinden Kanada'nin bir 'enkazin altinda kanadali da var' ihbari uyarinca tam techizatla yolladigi iki yuz doktor tarafindan, bir bir ve istisna barindirmadan, enkaz altinda Kanadali yokmus diye, toparlanip, tek bir kisiye yardim etmeden geri dondugu; donerken de kucagindaki cocuga care isteyen gozu yasli anneye cok sefkatlice yanasip: Eger baska ulkelerden doktorlarin size yardim etmesini istiyorsaniz, bence islerini bitirmeden vatandaslarinin burada olmadigini soylemeyin'iyle teskin ol buyurulmus, hem oksuz hem yetim Haiti!

Agla Haiti! Agla Haiti... Aglamak senin hakkin Haiti...

Bir tek yurekle sana yemin ederim ki ama Haiti; guleceksin! Inanmazsan darilir miyim Haiti? Darilirsam iki gozum kor olsun; senin inanmamaya hakkin var Haiti ama yuregim seninle birlik ya Haiti, buna da iznin olursa ben inanayim...

1 yorum:

cs dedi ki...

kemal akoglu`nun yazdigi hemen her seye gozumu kirpmadan imzami atarim; ama cok acikca ifade etmeliyim, onun kaleminden son donemlerde okudugum en saglam, en etkili, en kafa dondurucu yazi.

kucucuk bir ada ozelinden emperyalizmin, kapitalizmin, doganin, insanligin ve insanliktan cikmanin ozet anatomisi iste...

butun yazilanlari bildigim halde sanki yeni duyuyormuscasina urperdim, yumruk yemis gibi oldum...

cercevesini cizdigim ama bir turlu toparlayamadigim bir yazim vardi, kemal`in anlattiklariyla tablo tamamlanmis oldu.

donup donup okuyunuz, okutunuz...

Takibana Production'da bana sonbahar yaprak dökümü!!!

Takibana Production'da bana sonbahar yaprak dökümü!!!
clemson(qq)-meksika sınırından amerika'ya geçmeye çalışan kaso/taso ikilisi kameralarımızdan kaçamadı! yönetim kurulundan alındığından bihaber olan kaso'nun yorumu merak konusu..

3'ün 1'i; kola kapağı ve zavallı edriyın

3'ün 2'si;kurbağaların sevinme zamanı

3'ün 3'ü;baba, kedi ve edriyın'ın gölgesi..