19 Ocak 2010 Salı

Töre



Meryem Sökmen...

Hiçbir vicdanın açıklayamayacağı vahim bir hadisenin acı kahramanı… Boğazda bir yumru…

Daha 12 yaşında başına sıktığı 3 kurşunla hayatına son veren, kerameti kendinden menkul ülkemin bir masum kız çocuğu. Diyorlarmış ki, âşık olmuş kendi gibi 12 yaşındaki sınıf arkadaşına. “seni seviyorum” yazıvermiş bir kâğıt parçasına. Fakat yakalanmış tüm pedagojik formasyon derslerini başarıyla geçen öğretmenine. Köyün namusunu koruma hevesiyle okul müdürüne, derken Meryem’in babasına iletmiş kâğıdı öğretmen. Töre korkusundan almış eline o tüfeği Meryem. Köy korucusu babasının tüfeği…

Daha 12 yaşında nasıl korkuttular da Meryem’i, ölüm geldi aklına? Nasıl bir töredir ki sevmekten dem vuran ve belki de aşkı sadece bir evcilik oyunu sanmakta olan Doğubayazıtlı Meryem’i hayatından vazgeçirecek kadar ürküten? Aynı korku muydu yoksa Meryem’in 1997 yılında 8 yaşındayken kendini asan ablasının altındaki iskemleyi de iten? Şimdi intihar mı diyecekler bu hadiseye, “cinayet” iken açıklamaya tek muktedir kelime. Faili töre değil mi bu cinayetin?

Tecavüze uğrayan kardeşini öldürenden, ölen abisinin eşiyle evlendirilenden, abisi bir adamı öldürdü diye hiç tanımadığı o adamın ailesine gelin verilen kızcağızdan farklı mı Meryem? Dört bir yanı saran cehaletin bedelini ödeyen ilk ya da son kişi mi?

Bu ülkenin az sevilen, sevdiğinde de gizlemek zorunda kalan kadınları feodalitenin baskısıyla eziliyor, konuşamıyor, itiraz edemiyor. Eşinden şiddet gören kadın da, henüz ergen bile sayılmadan körpecik bedeni tecavüze uğrayan kız çocuğu da törenin kurbanı oluyor.

Hal böyleyken hala başbakanlık yetkilileri ve hatta bir bakan “aile hizmetlerinde sivil toplum kuruluşları ile istişare” toplantılarında aldıkları töre cinayetleri ile ilgili kararlarında; kadının doğru bir din eğitimi almasından, dinin kadına bakış açısının doğru aktarılmasından, din eğitimi sırasında peygamberin hayatının anlatılması gerekliliğinden vs… bahsediyor. Tüyler ürpertiyor bu cehaletle savaşmasını beklediklerinin daha karanlık cehaletleri.

Latife...

Hiç yorum yok:

Takibana Production'da bana sonbahar yaprak dökümü!!!

Takibana Production'da bana sonbahar yaprak dökümü!!!
clemson(qq)-meksika sınırından amerika'ya geçmeye çalışan kaso/taso ikilisi kameralarımızdan kaçamadı! yönetim kurulundan alındığından bihaber olan kaso'nun yorumu merak konusu..

3'ün 1'i; kola kapağı ve zavallı edriyın

3'ün 2'si;kurbağaların sevinme zamanı

3'ün 3'ü;baba, kedi ve edriyın'ın gölgesi..